|
سه شنبه 25 مرداد 1390
خودکفایی ایران در تولید غده بذری سیب زمینی
رییس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران مستقر در کرج از خودکفایی کشور در تولید غده بذری سیب زمینی (مینی تیوبر) خبر داد. "مجتبی خیام نکویی" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: نیاز کشور در زمینه غده بذری سیب زمینی سال ها از طریق واردات تامین می شد. وی خاطرنشان کرد: سیب زمینی یکی از مهمترین منابع تغذیه مردم جهان است و از لحاظ سطح زیر کشت این گیاه در ایران بعد از محصول گندم، جو و چغندرقند مقام چهارم را دارد. وی اظهار داشت: این محصول به دو شیوه جنسی (استفاده از بذر حقیقی) و غیر جنسی ( استفاده از غده) تکثیر می شود.
نکویی گفت: اکنون در بسیاری از کشورها از جمله ایران به دلیل عدم دسترسی کشاورزان به غده بذری بیشتر از غده سیب زمینی برای کشت این محصول استفاده می شود که این امر به علت صرف زمان و نیروی کاری بالا ، بازدهی پایین و خطر انتقال و انتشار آفات و بیماری ها مطلوب نیست . وی افزود : در اسفند ماه سال 1384 با توجه به اعلام آمادگی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و ارایه برنامه خودکفایی تولید غده بذری سیب زمینی از طریق انتقال دانش فنی به بخش خصوصی مقرر شد موسسات تحقیقاتی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی، همراه با سازمانهای جهادکشاورزی استانها با مشارکت بخش خصوصی، تولید منشاء بذری مینی تیوبر را در دستور کار قرار دهند.
نکویی بیان داشت: به منظور نیل به اهداف این برنامه خودکفایی ، مراحل سالم سازی و تکثیر منشاء اولیه این محصول از طریق کشت بافت در محل پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران آغاز شد. وی گفت: با انجام این مراحل پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران دانش فنی تولید بذر سالم مینی تیوبر را به 17 شرکت کشت بافتی بخش خصوصی منتقل کرد و اکنون تولید بذر سیب زمینی با استفاده از این روش در شهرهای اصفهان، البرز، تهران، همدان، خراسان رضوی و گلستان در حال انجام است.
منبع:www.agri-jahad.ir وزارت جهاد کشاورزی