|
دوشنبه 24 مرداد 1390
خودکفایی دوباره در تولید گندم به رغم خشکسالی و بروز 5 مشکل
خبرگزاری فارس:با وجود شرایط خشکی و کمآبی بیسابقه پاییز سال گذشته بیش از 5 میلیون تن گندم با استاندارد کیفی بالا توسط بخش دولتی و حدود 2 میلیون تن توسط بخش خصوصی خرید تضمینی شد و خودکفایی دوبارهای را در تولید گندم رقم زد.وضعیت تولید گندم سالجاری با وجود شرایط خشکی و کم آبی بیسابقه پاییز سال 89 اما شرایط مطلوب بارندگی بهاره و اقدامات فنی و پشتیبانی وزارت جهاد کشاورزی مناسب بوده و بیش از مقدار نیاز اعلام شده توسط وزارت بازرگانی بعد از اجرای طرح هدفمند کردن یارانههاست. طبق آمارهای اعلام شده خرید بیش از 5 میلیون تن گندم که از استانداردهای کیفی بالایی برخوردار است توسط بخش دولتی (خرید تضمینی) و حدود 2 میلیون تن توسط بخش خصوصی دلیلی بر این این مدعاست. خرید گندم در استانهای فارس، گلستان و خوزستان که حدود 50 درصد تولید را به خود اختصاص میدهند فاقد هر گونه مشکلی بود و در استانهایی نیز که دچار تنشهایی طبیعی هستند با مدیریت و برنامهریزی به موقع مجموعه وزارت جهاد کشاورزی از روند مطلوبی از نظر کمی و کیفی برخوردار شد. در استان خوزستان خرید دولتی یک میلیون و 400 هزار تن، استان فارس بیش از یک میلیون تن و گلستان بیش از 500 هزار تن گندم با کیفیت و با استانداردهای بالا نشان از تلاش وزارت جهاد کشاورزی است. در سالجاری به دلیل شرایط خاص آب و هوایی سن غلات در برخی از استانهای کشور حالت نیمه طغیان یا طغیانی داشت که با تلاش مجموعه دستاندرکاران و سازمانهای استانی و بویژه سازمان حفظ نباتات در سطح 2 میلیون و 391 هزار و 687 هکتار با این آفت مبارزه شد که نسبت به سال گذشته افزایش 107 درصد نشان میدهد سطح مبارزه با سن مادر در سالجاری 955 هزار و 315 هکتار بود که در مقایسه با سال قبل یعنی 305 هزار و 702 هکتار 212 درصد افزایش دارد. در سطح استانها هم تلاش وسیع و گسترده جهت حفظ گندم از خسارت سن غلات و ارتقا کمی و کیفی آن صورت گرفته که به عنوان نمونه عبارتند از استان آذربایجان غربی با 99 هزار و 826 هکتار مبارزه که 2.5 برابر نسبت به سال قبل افزایش داشت. استان کرمانشاه با 272 هزار و 430 هکتار مبارزه در مقایسه با سال گذشته 2.5 برابر افزایش و استان لرستان 104 هزار و 555 هکتار سطح مبارزه حدود 3 برابر سال قبل افزایش مبارزه داشته است.
اگر این اقدامات در کشور انجام نمیشد حداقل 30 درصد کاهش در تولید و افت کیفی در گندم رخ میداد با وجود اینکه همه چیز نشانگر تکراری خوش در خودکفایی این محصول استراتژیک بود اما مشکلاتی نیز بروز کرد:
1 - شکایت کشاورزان در سطح کشور از پرداخت نشدن به موقع پول آنها که سبب شد کشاورزان محصول خود را به دلیل تامین نقدینگی و در برخی موارد با قیمت بالا به واسطهها بفروشند.
2- تغییر جدول پاکی گندم بدون موافقت وزارت جهاد کشاورزی
3 - تغییر درصد سن زدگی از 2 درصد به صفر درصد برخلاف تمامی اصول علمی و فنی دنیا بدون موافقت وزارت جهاد کشاورزی
4 - حضور فعال دلالان در کنار سیلوها و مراکز خرید گندم.
5 - عدم پرداخت کرایه حمل گندم از مزرعه به مراکز خرید بر خلاف سنوات قبل
یادداشت از: رضا فتوحی رئیس سازمان حفظ نباتات
منبع:www.agri-jahad.ir وزارت جهاد کشاورزی